Nu finns nya och uppdaterade lokala utvecklingsprogram för Lundby och Centrala Hisingen. Dessa, sk LUP:ar fastställs av stadsdelsnämnden som ett komplement till Göteborgs Stads och den politiska styrningen av stadsdelens utveckling med fokus på stadsutveckling och fysisk miljö.
Lundby är snabbt växande stadsdel och många bygg- och planprojekt pågår runt om i hela stadsdelen. Syftet med de lokala utvecklingsprogrammen är att samla stadsdelsnämndens viljor och konkretisera dem i åtgärder som rör den fysiska miljön. Stadsdelsnämnderna i Göteborg ansvarar inte för stadsbyggnadsfrågor men medverkar i planeringen utifrån lokalkunskap och sociala perspektiv.För att bidra till ett mer jämlik Göteborg och stadsdel fokuserar de lokala utvecklingsprogrammen på åtgärder som bidrar till mer jämlika livsvillkor och hälsa.
Viktigt att minska barriärer
Det är viktigt att minska de barriärer som finns i stadsdelen. Både de fysiska, som t.ex. Lundbyleden och Hjalmar Brantingsgatan, och de mentala och sociala barriärerna som är osynliga men som skapar avstånd mellan människor i Lundby. Det är även viktigt att staden planeras på ett sätt som underlättar vardagen för de som bor, studerar, arbetar eller besöker stadsdelen.
– Att ha tillgång till allt det som staden erbjuder i form av bland annat bostäder, parker, kommunal service, kollektivtrafik och mötesplatser är en viktig jämlikhetsfråga, säger Joanna Fehler, utvecklingsledare stadsutveckling på stadsdelsförvaltningen Lundby.
Bra kollektivtrafik, fler sittplatser och rena och gröna miljöer
Det handlar bland annat om att det ska finnas bra kollektivtrafik, nära till förskolor och skolor, nära till dagligvaruhandel och annan service, men även till det som vi gör på fritiden – t.ex idrottar, tar del av kulturlivet eller vistas i naturen. Allra helst ska det vara enkelt att ta sig tills fots, med cykel eller kollektivtrafik.
Några av de åtgärdsförslag som finns framtagna är:
– Göra Långängen trevligare och med fler sittplatser.
– Undersöka bättre tvärkopplingar med kollektivtrafik
– Välskötta trottoarer, belysning och gröna miljöer
Har du frågor eller funderingar kring de lokala utvecklingsprogrammen kan du ta kontakt med socialförvaltningen Hisingen genom:
Isabella Anderson, utvecklingsledare stadsutveckling,
isabella.anderson@socialhisingen.goteborg.se
Joanna Fehler, utvecklingsledare stadsutveckling,
joanna.fehler@socialhisingen.goteborg.se