Backaplan blir Hisingens nya centrum

0

Under de närmaste 20 åren kommer Backaplan att förvandlas från en handelsplats med stora asfalterade ytor till en tätbebyggd stadsmiljö med bostäder, service, kontor, butiker, kaféer, restauranger och inte minst det nya kulturhuset, andra mötesplatser och grönytor.

Backaplan kommer att se helt annorlunda ut i framtiden vilket kommer börja märkas inom en snar framtid. Där det i dag finns stora avstånd mellan husen, mycket parkeringsplatser och inget eller lite utrymme för boende eller skolor ska det istället växa fram kvarter med bostäder, grönområden, spårvagnar och mötesplatser. När Backaplan utvecklas och staden bygger bort eller omvandlar de trafikhinder som finns mellan olika stadsdelar på båda sidor älven i form av bland annat stora trafikleder och industrier blir det enklare för människor förflytta sig.
– Att Backaplan blir en tydligare del av centrala Göteborg handlar inte bara om vad staden gör på Backaplan, utan lika mycket vad vi gör i Frihamnen, på Ringön, runt Wieselgrensplatsen och på en mängd andra platser. Allt hänger ihop, säger Camilla Lidholm, projektledare.

Målet är att skapa en trivsam och levande stadsdel redan från start och förebilden är den så kallade centrala kvartersstaden, som man hittar i till exempel Köpenhamn och London, men även på närmare håll i området kring Göteborgs långgator i Majorna Linnéstaden.
Kville Saluhall vid Vågmästareplatsen är en naturlig mötesplats som knyter ihop nya och gamla Kvillebäcken.
I området Kvillebäcken väster om Backaplan pågår utvecklingen av Backaplan med ännu fler bostäder och mötesplatser.

I Kvillebäcken finns i dag en blandning av både låga och höga hus, hyresrätter och bostadsrätter. I dag finns runt 2 000 nya lägenheter med olika verksamheter såsom förskola och caféer i bottenvåningarna. Mellan husen i Kvillebäcken blandas små gårdsgator med breda avenyer, mindre parker, torg och grönområde.
Knutpunkten vid Hjalmar Brantingsplatsen planeras bli ett av fem stora nav för kollektivtrafiken och vägen in till Backaplans handels- och mötesplatser.
– Drygt 10 000 människor ska bo och arbeta på Backaplan när området är färdigt. Vi arbetar för att det ska bli funktionella bostäder, fler arbetsplatser men också ett besöksmål där det finns aktiviteter för alla. Alla ska få plats, både bildligt och bokstavligt talat.

När området är helt färdigbyggt (inklusive Kvillebäcken) finns det en ny spårväg och bussterminal, cirka 8 000 bostäder, 100 000 kvadratmeter butiker, 250 000 kvadratmeter kontor, förskolor, grundskolor och ett nytt kulturhus. I planerna finns även en ny pendeltågsstation vid Brunnsbo. Backaplan beräknas vara klart 2035.
–Det roligaste med att arbeta som projektledare för Backaplan är att få ta del av så otroligt många olika idéer och kunskaper som människor har. Det är också roligt att kunna få påverka så mycket i något som håller på att ta form.

Illustration: White Arkitekter

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.