Få FCHs reflex

0

Vill du ha FCH:s reflex? Mejla din adress till pernilla.hallberg@fch.se tillsammans med antal reflexer du vill ha så kommer de med posten.
– Vår reflex har en magnet så att du enkelt kan fästa den i jackan eller väskan, säger Pernilla Hallberg på FCH.

Nästan hälften av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka.
De flesta olyckor med gående sker i tätbebyggda områden med gatubelysning. Därför är det lika viktigt att bära reflex i stadstrafik som på mörka landsvägar.

Så syns du:

  • En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren.
  • Om du har mörka kläder syns du för en bilist med halvljus på 20-30 meters avstånd.
  • Om du har ljusa kläder syns du från 60 meter.
  • Om du bär reflex ser bilföraren dig redan på 125 meters avstånd.

Observera att du syns ännu sämre när det regnar. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger vid vått väglag än vid normalt väglag.

Så bär du reflexen:
När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.
Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

 

Välj rätt reflex:

  • Reflexen ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion.
  • Reflexen ska vara CE-märkt.
  • Det bör finnas uppgifter på förpackning eller i bruksanvisning om att reflexen är certifierad och var detta är utfört. I Sverige är det SP (Sveriges tekniska forskningsinstitut) som testar och certifierar fotgängarreflexer.
  • Reflexen ska ha ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga). Ett CIL-värde på 400 ger i de flesta fall en siktsträcka på mer än 140 meter för två bilar som möts i halvljus.

Källa: NTF

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.