Polisen lovar tryggare Lundby

0

Polisen i Lundby arbetar med medborgarlöften och lyssnar in vad de som bor och verkar i ett område tycker är viktigt för att känna sig trygg och säker.
– I vår dialog med medborgarna har det framkommit att man upplever trafiksituationen i området som det största problemet så därför kommer vi att fokusera på det inledningsvis, säger Håkan Frank, kommunpolis.

Ett särskilt fokus på trafikproblem är polisens löfte till dig som bor och verkar i Lundby.
– Trafikproblem är något som de boende i Lundby har lyft fram i den trygghetsundersökning som gjorts där cirka 1 000 personer djupintervjuats. Det är också något som påtalats i medborgardialoger med dem som bor och verkar i området, säger Håkan Frank.

Håkan Frank, kommunpolis.

Trafikproblem framkommer även i de lägesbilder som polisen och stadsdelsförvaltningen har om den aktuella situationen i Lundby.
– Det som påtalas är bland annat att bilister kör för fort på Hjalmar Brantingsgatan och därför kommer vi att genomföra minst tio hastighetskontroller. För att få bukt med problemen tror vi även att det krävs någon form av fysiska åtgärder för att få ner hastigheterna.

Ett annat problem är buskörning med moped och här samarbetar polisen med stadsdelsförvaltningen och man har bland annat skickat ut brev till föräldrar med barn i mopedåldern om hur man kör säkert och lagligt.
– Vi har även genomfört trygghetsvandringar i området för att se över otrygga platser och här nämns bland annat Fyrklöversgatan och Eriksberg.
Näst efter trafikproblemen i området uppger de boende skadegörelse, nedskräpning och klotter som problem och därefter kommer alkohol- och drogpåverkade personer i utomhusmiljö.
– Vi arbetar självklart ständigt också med dessa problem även om de inte ingår i våra medborgarlöften, säger Håkan Frank.

Sammanfattningsvis är dock de som bor och verkar i Lundby väldigt trygga i sin stadsdel.
– I djupintervjuerna framkommer det att 88 procent uppger att de är mycket eller ganska trygga vilket vi ser som en hög andel, avslutar Håkan Frank. 

Medborgarlöften av polisen i Lundby:
För att minska trafikproblem i Lundby lovar vi följande aktiviteter:

  • Minst tio hastighetskontroller av fordon vid platser och tider det gör mest nytta. (Polisen)
  • Minst sex trafikinsatser mot vårdslös och störande mopedåkning. (Polisen)
  • Utskick av brev om laglig och säker mopedåkning till föräldrar med barn i mopedåldern. (Stadsdelsförvaltningen)
  • Minst en trygghetsvandring i syfte att identifiera möjliga trygghetsåtgärder i den fysiska trafikmiljön. (Stadsdelsförvaltningen och polisen)

Det här ska man uppnå tillsammans:
Uppföljning genom trygghetsundersökningar och återkommande medborgardialoger.

  • Upplevda trafikproblem ska minska.
  • Ökad trygghet bland invånarna i stadsdelen.
  • Ökat förtroende för polis och stadsdelsförvaltning hos invånarna.
Medborgarlöften syftar till ett effektivare brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete genom att vi bygger förtroende samt engagerar och involverar medborgare tillsammans med lokalsamhällets aktörer.
Trygg i Lundby är ett långsiktigt samverkansarbete mellan Hisingspolisen, Lundby stadsdelsförvaltning och invånarna. Med utgångspunkt i den lokala lägesbilden med samlad kunskap från polisen, stadsdelsförvaltningen och invånarna, definierar man vilka åtgärder som behöver genomföras. Målet är ökad trygghet, minskad brottslighet och stärkt förtroende för polis och stadsdelsförvaltning.

Har du synpunkter, tips och idéer på hur vi tillsammans kan öka tryggheten i Lundby? Välkommen att höra av dig till:

Håkan Frank, kommunpolis 010-56 500 64

 

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.