Stora planer vid Bravida arena

0

Det finns stora planer på att vidareutveckla Centrala Hisingen. I området runt Bravida arena finns planer på ett nytt sjukhus, större simhall och ny ishall. 

För tre år sedan presenterade Västra Götalandsregionen planer på att ersätta Lundby sjukhus med ett modernt nybyggt sjukhus i Frihamnen. Från början var det tänkt att det skulle stå klart till 400-årsjubileet 2021, en tidsplan som tidigt visade sig vara omöjlig. När detaljplanerna för Frihamnen drog ut på tiden stod det klart att sjukhuset inte kunde öppna förrän runt 2030.

I våras fick regionens politiker istället ett förslag om att lägga det nya sjukhuset vid Bravida arena. I dag finns det en parkering, en hamburgerrestaurang och en bensinstation på den tomt där sjukhuset planeras. Vad som kommer att hända med den befintliga verksamheten om sjukhuset blir verklighet är ännu oklart.

– Vi strävar efter att hjälpa till att hitta nya, lämpliga platser för de verksamheter som arrenderar på platsen idag i det fall de skulle påverkas av eventuellt nytt sjukhus och ny linbana.

Även idrottsanläggningarna i området behöver rustas upp. Enligt politikerna behöver Rambergsrinken ersättas och Lundbybadet byggas ut, framför allt eftersom linbanan, om den blir av, kommer att göra simhallen mer tillgänglig för göteborgare.

Det finns ingen fast tidplan för sjukhuset, eftersom detaljplanen inte fått startdatum ännu och etablering av sjukhus på platsen förutsätter att detaljplanen kommer att komma igång i närtid och ha en smidig planprocess, säger Matilda Landén, fastighetskontoret Göteborgs stad.

– Det går därför inte att säga när sjukhuset kan komma att invigas. I mitten av 2020-talet är rimligt att ponera, i det fall allt löper på som planerat. Vi inväntar även investeringsbeslut för linbanan, eftersom linbanan kommer att påverka både planläggning och utbyggnation av området med sjukhus, idrottsverksamhet med mera  och därmed även påverka befintliga verksamheter.

 Byggnadsnämnden gav positivt planbesked i juli i somras. Detaljplanen har ännu inte fått ett startdatum eftersom startplanen för 2019, där alla detaljplaner som kommer att startas under 2019 ingår, inte har beslutats av byggnadsnämnden ännu.– Vi kommer att veta mer om tiderna och förutsättningarna för utveckling av det här området nästa år, säger Matilda Landén.

Dela

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.